Albert Waalkens

Naam: Albert Waalkens
Studierichting: Milieukunde
Afstudeerjaar: 1996
Bedrijf: Pure air solutions

 

 

 

 

 

Bijzondere prestaties

Albert Waalkens (1972) studeert af in 1996 in de richting Milieu Techniek met als onderwerp biologische waterzuivering. De keuze voor Milieukunde komt voort uit een interesse voor de combinatie van de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie gecombineerd met een bewustzijn en ideologie ten aanzien van de duurzame aarde. Tijdens de studie is Albert zeer actief geweest in de studentenvereniging Demeter (een van de voorlopers van het huidige Osiris) en was mede organisator van het jaarlijse SNEEUWPOP in Groningen en was een van de oprichters van het CONDOR

genootschap binnen Demeter. Nog steeds is er een actief contact met de mensen uit die periode.

Tijdens een stage periode in Schotland wordt kennisgemaakt met kleinschalige waterzuivering. Dit wordt doorgezet tijdens het afstuderen. Hier wordt een waterzuivering voor een aardappelverwerkings fabriek ontworpen gebaseerd op een rietveld. Na het afstuderen kiest hij voor een vervolg in de biologische waterzuivering op de Universiteit van Wageningen in de vorm van een master, welke deels wordt georganiseerd door het Van Hall Instituut. Al tijdens deze master studie gaat hij werken bij een bedrijf gespecialiseerd in de biologische luchtzuivering met een onderzoekstak naar de kleinschalige waterzuivering. Het afstudeervak in Wageningen wordt samen met dit bedrijf uitgevoerd en heeft als onderwerp nitrificatie en denitrificatie in een reactor. Al snel maakt hij de overstap naar biologische luchtreiniging binnen het bedrijf en zijn laatste functie is commercieel manager Europa.

In 2004 doet hij een management buy out en start Pure air solutions samen met zijn goede vriend Andre Schoonhoven. Andre had na het van Hall Instituut als Masters een International Business opleiding gedaan aan de Universiteit van Stirling in Schotland. De combinatie blijkt succesvol en al gauw word ingezet op nieuwe product-markt combinaties in de biologische luchtreiniging.

Verdiensten:

  • 2004 Pure air solutions wordt opgericht en in het eerste jaar worden al projecten uitgevoerd bij Unimills en Stork
  • 2005 Besloten word om een nieuwe techniek “De VOCUS” te gaan ontwikkelen voor de reiniging van oplosmiddelen uit lucht, dat zal moeten gaan concurreren tegen de conventionele naverbrandings technieken. Deze technieken worden ingezet om VOC emissies te reduceren met als doel de ozonlaag te beschermen. De naverbranders verbruiken zoveel aardgas dat de balans zoek raakt. Voor deze R&D wordt een substantiële SENTER NOVEM subsidie verkregen.
  • 2006 De groei van het bedrijf die nodig is om de R&D inspanning te kunnen doen wordt mede gerealiseerd door de overname van een collega luchtreinigingsbedrijf Milieupartners bv. Tegelijkertijd wordt er  samenwerking gezocht met een universiteit om het onderzoek te kunnen begeleiden. Uiteindelijk wordt deze gevonden in Spanje, de Universiteit van Valencia.
  • 2007 Een PhD student in Valencia begeleid het onderzoek dat in Nederland gebeurd op een pilotschaal bij een drukkerij. Het lijkt erop dat Pure air solutions ver voorop loopt in de wereld met de VOCUS techniek.  Dit wordt overigens makkelijk geaccepteerd omdat er meerdere innovatieve biologische/milieutechnische technieken in Nederland worden ontwikkeld.
  • 2009 Na een dip veroorzaakt door de financiële crisis in 2008, lijkt de VOCUS een succes te worden en er worden nu projecten gedaan in meer dan 8 landen in Europa.
Naar boven