01st december 2015
27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671

Dinsdag 8 december 2015 vindt er een reünie plaats van de opleiding Dier- en Veehouderij. Op Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden wordt het een dag waar je oude bekenden en (nieuwe) docenten zult treffen. Dankzij interessante gasten en sprekers belooft het bovendien een dag te worden waar je nog wat van op kunt steken.

Lees meer...
27th oktober 2015
 

"Bewerkt vlees, kankerverwekkend WHO avontuur?"

De vleeswereld wordt wellicht terecht opgeschrikt door het WHO rapport dat op 26 oktober 2015 wereldkundig gemaakt werd waarin staat dat de inname van vlees (50 gram gemiddeld per dag) tot een verhoogd risico op darmkanker teweegbrengt. Een harde weinig genuanceerde, kort door de bocht conclusie met latent waarheidsgehalte wil ik dit typeren.
Dat naar schatting zo’n 90% van de doodsoorzaken voedsel gerelateerd zijn lijkt mij duidelijk. De bacterie Clostridium botulinum, bijvoorbeeld, kan de consument binnen een paar seconden om zeep helpen en het dagelijkse lapje vlees of plak worst doet er wellicht 40 jaar over. In principe kun je aan alles wat je eet dood gaan. Het ligt er maar aan welke hoeveelheden je naar binnen werkt, welke leefstijl je hebt, of je sterke genen hebt en welke antagonistische voedingsmiddelen zoals vis en groenten je tot je neemt. Dergelijke onderzoeken zijn bijzonder lastig om uit te voeren, vergen bijzonder veel data en tijd. Het schept wel veel kansen voor de visserij die al jaren tegen de ‘vleeskaai’ aan het vechten is.

Lees meer...
12th juli 2015
 
 

"De NVWA vindt het BRC certificaat corrupt. Chapeau!"

De Inspecteur Generaal van de NVWA Dr. Ir. Harry Paul heeft op 18 juni 2015 een mooie speech gehouden voor de club van Marc Jansen, het CBL. (centraal bureau levensmiddelenhandel) Het is prijzenswaardig dat de NVWA de speech van hun hoogste baas openbaar maakt, de inspectieresultaten die met ons belastinggeld zijn gefinancierd volgen vast heel snel.  In deze redevoering waren iets meer tanden van de NVWA te zien dan bij de vorige preek. Zie hiervoor de column 1508.

Lees meer...
07th juli 2015
 
logo2Het is weer tijd voor een nieuw en interessant interview! Dit keer Gerwin Koopmans, Milieukundige en Wall of Fame 2012!
 

Klik hier voor het volledige interview.

28th juni 2015
 

"Chloorkip is een levensgevaarlijk voedingsmiddel"

De EU wil middels het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) toestaan dat met chloor behandelde kippen de EU ingevoerd kunnen worden. Het is met name het ontwikkelingsland Amerika dat in ruime mate dit desinfectiemiddel inzet om de voedselveiligheids risico’s als gevolg van de immense productiesnelheden van de pluimvee slachterijen enigszins te beteugelen. Het gebruik van chloor tijdens de slacht van kippen is bedoeld om het gevaar van bacteriologische besmetting door salmonella en E-coli te beheersen als gevolg van de evisceratie (verwijdering van de ingewanden) van het karkas. Een niet ondenkbaar risico als u bedenkt dat in de VS slachtlijnen staan met een capaciteit van zo’n 12.000 kippen per uur. (Ruim 3 per seconde) Mestbezoedeling is nauwelijks goed te voorkomen en hiertegen wordt in de VS chloor ingezet als wondermiddel.

Lees meer...
09th juni 2015
 

logo2Na een aantal jaren van afwezigheid gaan de krukkenforums weer georganiseerd worden. Vanuit de ledenvergadering is nadrukkelijk naar voren gekomen dat het krukkenforum als belangrijk onderdeel wordt gezien van Aristaeus. Niet alleen om afgestudeerde leden te betrekken bij de vereniging, maar ook om aankomende alumni voor te bereiden op het werkveld. Immers, niemand kan beter vertellen hoe het werkveld in elkaar steekt dan een alumnus! De spreker vertelt over zijn of haar studiekeuze, indeling van de studie en zijn of haar hudige werkzaamheden. Wat zijn nu de tips die de alumnus heeft voor de aankomende generatie mede-alumnigenoten? En dan gaat het niet om het oplepelen van saaie functieprofielen, maar juist de spannende of grappige anekdotes en de inhoudelijke kennis op het beroepenveld.

Lees meer...
08th juni 2015
 

27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Drie projecten van VHL-studenten zijn genomineerd voor de LC Awards 2015. De LC Awards is een initiatief van de Leeuwarder Courant. De krant wil hiermee de mooiste projecten van mbo-, hbo- en masteropleidingen uit Friesland laten zien. 

 

Lees meer...
05th juni 2015
 

logo2Een nieuw en interessant interview! In dit geval gaat het om Roel van Muiden, wildlife-guide en Wall of Fame 2014!

 

Klik hier voor het volledige interview.

26th mei 2015
 

27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Hogeschool VHL, Hogeschool Vilentum en het Nordwin College organiseren op woensdag 10 juni het symposium 'New food, New food safety'. Iedereen is van harte welkom om dit symposium kosteloos bij te wonen!

Het symposium 'New food, New food safety' staat volledig in het teken van nieuw voedsel, nieuwe manieren van voedselbereiding en nieuwe technieken om de kwaliteit van voedsel te bepalen. Luister bijvoorbeeld naar de voordracht van meester-kok Albert Kooy over de bereiding van kwallen uit de Noordzee. En neem deel aan leuke foodworkshops, waarbij ook veel geproefd mag worden!

Lees meer...
24th mei 2015
 
"De opleiding voedingsmiddelentechnologie is weer vernieuwd"
 

Lesmateriaal in voedingsmiddelentechnologie veroudert snel. De inkt van een leergang is nog niet opgedroogd en de eerste ouderdomsscheuren zijn al zichtbaar. Sinds de start van deze 15 weekse opleiding in 2011 hebben wij al zo’n 25 revisies van de lesstof doorgevoerd. Op vrijdag 5 september 2015 start de 8e leergang. Het is een praktische opleiding die de serieuze cursist veel tijd kost aan zelfstudie. Meer informatie kunt u lezen in de brochure die ook op onze site staat: 8 PT VMT 2015 2016.

Lees meer...