04th december 2014
 
"Vogelgriep in Langeraar en Kamperveen. Een analyse van de risico’s voor de pluimveeproductie"
 
Vorige week werden er weer kippenschuren dichtgetaped, volgeblazen met CO2 gas en vervolgens leeggehaald met mannen in maanpakken aan die met rommelige shovels de stoffige inhoud van de schuur in de gereedstaande open bak van de Rendac dumpten. 
  
Lees meer...
03rd december 2014
 
27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Neil Chesterton was eind november enkele dagen in Nederland. Hij verzorgde bij Hogeschool VHL en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht interessante lezingen en trainingen over kreupelheid en 'cow flow'; het stressvrij opdrijven van koeien.

Neil Chesterton, koeienexpert uit Nieuw Zeeland, was op uitnodiging van Vetvice in Nederland. In samenwerking met Dairy Campus organiseerde Hogeschool VHL eind november een gastcollege van hem voor haar studenten en belangstellenden uit het bedrijfsleven.
Lees meer...
26th november 2014
 

27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Studenten, boeren, docenten en experts werken samen aan een project rondom duurzame kringlooplandbouw in opdracht van de Noardlike Fryske Wâlden. De studenten nemen met het oog op duurzame kringlooplandbouw, een dertigtal melkveehouderijen in Noordoost Friesland onder de loep.

Afgelopen september zijn 54 studenten Melkveehouderij van Hogeschool VHL begonnen aan de module Duurzame Landbouwsystemen. Ze hebben op basis van onder andere de Kringloopwijzer een duurzaamheidsscan gemaakt van 30 melkveebedrijven. De studenten keken naar thema's als milieu, koe, burger en boer.

Lees meer...
25th november 2014
 

27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Ruim 100 studenten en leerlingen van Hogeschool VHL en Nordwin College deden woensdag 19 november mee aan een interactieve discussiemiddag bij SPNA Kollumerwaard over het belang van organische stof voor melkveehouderij en akkerbouw.

De middag, een initiatief van Hogeschool VHL, Nordwin College, Kenniscentrum Burgers & Biodiversiteit, Kening fan 'e Greide en Projecten LTO Noord, maakt deel uit van de bijeenkomstenreeks 'Het boerenbedrijf in evenwicht'.

Lees meer...
21st november 2014
  
27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671

Hogeschool VHL lanceert op 2 februari 2015 de Engelstalige minor 'Dairy Technology'. Studenten leren tijdens de minor hoe ze een duurzaam, effectief en veilig productieproces moeten ontwikkelen, waardoor ze hoogwaardige zuivelproducten kunnen produceren.

Met goed opgeleide zuivelprocestechnologen blijft Nederland aan de top op het gebied van zuivel en wordt het wereldwijde tekort aan zuivelprocestechnologen teruggedrongen.

Lees meer...
20th november 2014
 
"Zijn goedkope voedingsmiddelen beter en daardoor gezonder?"
 
Nee, nee en nogmaals nee! Iemand die beweert dat goedkope producten gezonder zijn liegt gewoon door zijn tanden heen. Supermarkten die de producenten uitknijpen om goedkope producten te maken zoeken juist de randen van het haalbare op. De wijze woorden van Mark Jansen van het CBL ten spijt, “dat er geen enkele relatie is tussen prijsdruk en voedselveiligheid.”
 
Lees meer...
19th november 2014
  
27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Het vakgebied stadslandbouw heeft de voorbije jaren een hoop kennis en ervaring verzameld. Nu is het zaak om, gewapend met die kennis, in gesprek te komen met mensen buiten de wereld van specialisten, aldus André Viljoen (University of Brighton).

André Viljoen was één van de sprekers tijdens de AESOP-conferentie die 6 en 7 november plaatsvond in Leeuwarden. Naar zijn mening is het vooral belangrijk te spreken met beleidsmakers. 'De praktijk haalt het beleid aan alle kanten in'.
 
Lees meer...
13th november 2014
 

27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Tijdens de EEA (European Elasmobranch Association) Conference die vorige week plaatsvond bij Hogeschool VHL in Leeuwarden, deelden meer dan 40 sprekers wetenschappelijke kennis en inzichten over haaien en roggen. Dit internationale symposium werd door zo'n 120 deelnemers bezocht.

Keynote sprekers uit de Verenigde Staten, Portugal en Engeland gaven een overzicht van hun werk, variërend van internationale bescherming en wiskundig modeleren van haaienpopulaties, tot de rol van aquaria als het gaat om bewustwording en de rol van beschermde gebieden op zee voor natuurbehoud.
 
Lees meer...
10th november 2014
 
27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Nederland zoekt naar nieuwe concepten voor de ontwikkeling van natuur en landschap. Welke vernieuwingen zijn nodig om natuur en landschap te beschermen in de komende 50 jaar? Hogeschool VHL gaat op zoek naar antwoorden tijdens de Kennismiddag 'Natuur en Innovatie' op 21 november. Speciaal voor deze gelegenheid houdt Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds) een lezing over innovaties in natuurontwikkeling en geeft hij zijn visie hierop.

 

Lees meer...
06th november 2014
 
"Culinaire trend om bedorven voedsel eten is rammelen aan de poort van Petrus!"
 
Afgelopen week was ik getuige van culinair getinte TV beelden die zo’n beetje de kroon spannen van de huidige voedselgekte en analfabetisme. Er werd getoond hoe een Chinese kool opzettelijk besmet werd met onbekende bacteriën en er klonk verder een smakelijk en onsamenhangend verhaal dat wanneer het product bedorven zou zijn dat dit heilzame werking kon hebben voor het gestel. De TV wordt steeds spannender.
 
Lees meer...