06th maart 2016


Logo vhlLector Hans Hopster van Dierenwelzijn sprak 23 februari hierover op NPO Radio 1 in het programma De Ochtend. Het kabinet moet binnen een half jaar met een plan van aanpak voor de melkveehouderij komen om kalfjes bij de moederkoe te laten. Een Kamermeerderheid heeft begin februari ingestemd met een motie van Marianne Thieme.


Lees meer...
23rd februari 2016


"Koud gerookte zalm moet snel verboden worden"

Op 11 februari 2016 werd de Nederlandse markt ongemerkt (vooral via internet) opgeschrikt door een terugroepactie van de Jumbo supermarkt omdat er Listeria bacteriën in de zalmsnippers en andere zalmproducten van eenzelfde leverancier waren aangetroffen, verspreid over maar liefst 6 productiedata!

Lees meer...
20th februari 2016


"Voedselfraude door watermanagement trucs"

Wanneer een moderne consument een stukje vis, kip of vlees in de hete pan legt dan krimpt het product net als een goedkoop overhemd een paar maten tegelijk. De pan lijkt wel een stoofpotje en het duurt een tijdje voordat er daadwerkelijk met het bakproces begonnen kan worden.

Lees meer...
18th februari 2016


Logo vhlHet bosareaal van Staatsbosbeheer (95.000 hectare) biedt prachtige kansen voor onderzoek en onderwijs. Door een nauwe samenwerking tussen Staatsbosbeheer, hogeschool Van Hall Larenstein, Helicon Opleidingen en Wageningen Universiteit is het grootste oefenbos van Nederland een feit. Op woensdag 17 februari 2016 hebben de organisaties in het Speulder- en Sprielderbos op de Veluwe een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze samenwerking is de officiële start van het grootste oefenbos van Nederland. In het oefenbos kunnen de komende jaren studenten van MBO, HBO en WO aan het werk om te leren, te oefenen en te onderzoeken zodat we ook in de toekomst verzekerd zijn van bos, waar we als mens kunnen genieten en ontspannen, waar dieren en planten een plek hebben en waar we hout uit kunnen halen.

Lees meer...
08th februari 2016


"Nieuwjaarprofetieën voor 2016"

Het voorspellen van het onbekende op het gebied van voedingsmiddelen vormt altijd een hoogtepunt in ons kantoor. Wij proberen rampzalige trends tijdig te ontdekken om daar zo snel mogelijk op in te spelen. Het gestruikel van de NVWA zal hopelijk afnemen nadat de bezem erdoor gehaald is en de consumenten worden hier en daar wakker geschud.

Lees meer...
06th februari 2016


logo2Een tijdje geleden alweer, maar voor de vakantie vond het barkrukkenforum plaats. Bij een barkrukkenforum komt iemand uit het werkveld langs om een lezing te geven over zijn succes en zijn carrière. Zo krijgen studenten de kans om mensen uit het werkveld te leren kennen.

Het barkrukkenforum was geregeld in samenwerking met studentenvereniging Osiris in het Grand Café Van Hall. Jurgen Bootsveld van Berghoeve Brouwerij kwam langs om te praten over zijn succesvolle bierbrouwerij.

Lees meer...
05th februari 2016


"Gourmetschotels, de nieuwe afvalput van de vleesindustrie?"

De gourmetschotels vullen de reclamefolders weer in ruime mate. Voor zo’n €9 per kilo! Dat moet wel topkwaliteit zijn. Helaas moet ik de luie december feestganger uit een hele boze droom helpen. Het is op z’n zachtst gezegd eetbare meuk dat na de nodige technologische inspanningen voor weinig geld op tafel geserveerd wordt. Vergeet u de saus bij de gourmetpan niet. Die geven nog een beetje smaak aan de vleesjes die soppend uit het pak komen. Dat de voedselveiligheid niet in het geding is, vormt zo’n beetje het enige positieve element van deze gourmetschotels.

Lees meer...
04th februari 2016


Logo vhlTijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 4 januari in Leeuwarden en in Velp is met trots het nieuwe logo van Hogeschool Van Hall Larenstein gepresenteerd. Een nieuw logo, met veel vertrouwde elementen. De hogeschool kiest er voor om haar naam weer voluit in het logo te schrijven. “In het Noorden kent iedereen ons als Van Hall en in het zuiden als Larenstein, dat hebben we weer terug gebracht in ons logo” aldus Peter van Dongen, voorzitter College van Bestuur.

 

Lees meer...
29th december 2015

“Het jaarplan 2015 van de NVWA beloofde veel beterschap”

Bij het verschijnen van het jaarplan 2015 van de NVWA in februari 2015 waren bij mij de verwachtingen hoog die ik van harte heb ondersteund. Nu het jaar 2015 bijna om is heb ik het eens nagelezen en de inhoud tegen het licht gehouden. Het is helaas een lijvig plan gebleken dat bol staat van bombastische retoriek en ambtelijke zelfbevredigingspropaganda. Het meest opvallende van dit plan is dat vrijwel niets specifiek is. In mijn jonge jaren heb ik geleerd als iemand een doelstelling, voornemen of actie weergeeft in een rapport dat deze moet voldoen aan de SMART principes:
Lees meer...
10th december 2015


27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671De kwaliteit van onze bodem holt achteruit en bedreigt de toekomst van de Nederlandse landbouw, de levensader van onze economie. Toch gebeurt er nog te weinig om de bodem- en daarmee ook de waterkwaliteit te verbeteren. Daarom is vorige week het project 'Van Kennis naar Kunde' van start gegaan.

Binnen dit project, dat wordt geleid door Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), wordt gewerkt aan het grootschalig bevorderen van bodem- en waterkwaliteit.

Lees meer...
Naar boven