Afdrukken

Excursie Fuite 24 november 2017

16th december 2017

Op 24 november zijn we op excursie geweest naar mengvoedersbedrijfs Gebrs. Fuite in Genemuiden. Aansluitend hebben we een ledenvergadering gehad met als hoofdthema de aanstaande fusie met alumnivereniging VVA Larenstein van de locatie Velp.

Om half drie waren de eerste leden al aanwezig waar we werden verwelkomd door Jaap Fuite. Met een aantal van 20 leden en 2 studenten werden we voorzien van koffie of koffie. Fuite is een duidelijk familiebedrijf en meer dan 110 jaar terug is begonnen als bakkerij in Genemuiden en daarna overgestapt naar het malen van graan. Na de 2e oorlog is men zich meer gaan toeleggen op mengvoer. In de jaren 80 is de huidige locatie in gebruik genomen welke direct is gelegen aan een haven aan het zwarte water. Op dit moment zijn er een 3 tal fabrieken op deze locatie en nummer 4 is in aanbouw. 

Er zijn nog 2 neven Fuite elke dag aanwezig, de vader van Jaap en zijn oom en naast de 6 andere leidinggevende Fuite leden. De 2 neven zijn toevallig ook vandaag jarig en de receptie is op dezelfde locatie als waar we later onze vergadering hebben. Jaap is duidelijk een makkelijke prater en in een klein uur komt de gehele geschiedenis van bedrijf maar ook van hem zelf en enkele familieleden voorbij.

In 1980 is de huidige locatie in gebruik genomen met 20.000 ton/jaar met vooral afzet in noord Nederland. Op dit moment is dit gegroeid tot ca. 700.000 ton/jaar en bediend men vnl. Nederland maar ook heeft men klanten in buitenland tot aan Berlijn toe.  

Gebrs. Fuite bestaat al meer dan 110 jaar en is inmiddels benoemd tot hofleverancier. Het familiebedrijf produceert hoogwaardig veevoer, dat - voorzien van kennis en kunde - rechtstreeks op het boerenerf wordt geleverd. Door overname van verschillende bedrijven zijn het assortiment en de doelgroepen aanzienlijk uitgebreid. Het afzetgebied is in de loop der jaren uitgegroeid van regionaal tot internationaal maar vnl. Nederland en de grensstreek.

Grondstoffen

De grondstoffen bestaan voornamelijk uit mais, tarwe en gerst welke voor 80% met binnenvaartschepen aangeleverd wordt in eigen haven. Schepen in grootte van 1000 tot 3000 ton per schip. De kleinere grondstoffen zoals mineralen, melasse e.d. komen met vrachtwagens binnen. De grondstoffen worden eventueel geschoond en opgeslagen in talloze bunkers. Na ontsluiting van de zetmelen, malen en mengen kunnen er A-brokken van geperst worden. Deze brokken gaan middels zakgoed of eigen bulkvervoer naar de klant. Fabriek 1 is voornamelijk voor rundveevoeders, fabriek 2 is voor de pluimvee voer. 

Grondstoffen komen op diverse landen zoals tarwe uit Nederland, Verenigd Koninkrijk en o.a. Oekraïne. Mais uit Hongarije, Frankrijk maar ook Brazilië. Soja voornamelijk uit Brazilië, Argentinië en de Verenigde staten. Verder stromen zijn bv sojaschroot, palmpitschroot etc.

Productie vloeibare voeders voor jonge dieren

In 2011 is een fabriek voor vloeibare voeders in Kampen gebouwd. Onder de naam Liprovit worden hoogwaardige, op zuivel gebaseerde, vloeibare kalver- en biggenvoeders ontwikkelt en geproduceerd. De geavanceerde en duurzame producten, applicaties en productietechnologieën die door Liprovit worden toegepast zijn vooruitstrevend en uniek in de sector. Het betreft hier voornamelijk zuivel gebaseerde grondstoffen. In de fabriek wordt gemengd, gepasteuriseerd en gesteriliseerd. Het is voor voornamelijk jonge biggen en kalveren en kan via een soort bag in box met spenen aan de beesten aangeboden worden. Uiteraard moet de samenstelling constant zijn van begin tot eind.

 

Start nieuwbouw van fabriek 4

In 2016 is gestart met de nieuwbouw van een vierde fabriek in Genemuiden. Jaap Fuite: De fabriek wordt super modern ingericht. Door een goed opgezet automatiseringssysteem is het productieproces volledig controleerbaar. De hightech machines stellen ons in staat om opnieuw innovatieve producten op de markt te brengen.

Afzet

De afzet bestaat ruwweg uit 65% richting runderen, 15% pluimvee en 15% voor varkens. Verder zagen we nog voer voor konijnen, geiten en schapen.  Er gaat ongeveer 13.000 ton per week door de fabriek wat met 22 vrachtwagen naar de klant wordt vervoerd. Het bedrijf bestaat uit ca. 130 man waarvan er 50 in de buitendienst werken om de boeren te adviseren op voer en opbrengstverbetering.

Naast mengvoer begeeft Fuite zich tegenwoordig in de kalver vleessector. Men heeft in Tubbergen een eigen slachterij, Fuite Vael. Men slacht hier witvleeskalveren. Fuite heeft en concept opgezet om op de boerderij wei en droogvoer en vetten te mengen in niet zoals concurrenten droog voer aan te leveren wat door de veehouder weer volledig wordt opgelost. Dus verlaging van droogkosten. Men concurreert hiermee met o.a. de van driegroep.

Rondleiding

Hierna gaan we als groep de fabriek in. We starten aan de kade waar een schip met grondstof wordt gelost. Hierna gaan we daar naar boven en langs de 2 gesloten transportbanden boven de fabriek in. Op de loopbrug een ver uitzicht over het zwarte water richting Zwartsluis. In de fabriek lopen we over de siloblokken heen. Daarna naar beneden waar producten worden gemalen, gemengd, wederom opgeslagen en met stoom en toevoegstoffen worden geperst tot brokken. Hierna worden de mengvoeders gekoeld en opgeslagen in bunkers en vanuit hier verpakt in zakgoed of in voorraad gehouden voor bulkvervoer. Opvallend is dat ruimte om de machines erg schoon zijn en daar s men erg trots op. Om half zes komen we uit in de kantine en nemen we na bedanken afscheid van gebroeders Fuite.

Michel Tol