Leeuwarden Groenste Gemeente dankzij samenwerking met VHL

16th maart 2015
 
27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Leeuwarden mag zich de Groenste Gemeente van Fryslân noemen. Wethouder Isabelle Diks ontving donderdag 5 maart uit handen van de Friese Milieu Federatie en op advies van de Friese natuurorganisaties de eerste prijs als groenste gemeente met de beste biodiversiteit.
 

Vanuit het Kenniscentrum Burgers en Biodiversiteit (KBB) zijn verschillende projecten opgezet, gericht op het vergroten van de biodiversiteit en het bevorderen van burgerparticipatie.

Bijenbiodiversiteit  

In 2013 is het meerjarig onderzoeksproject 'Bijen in Leeuwarden' gestart, om het belang van de verschillende stedelijke habitats voor de bijenbiodiversiteit in Leeuwarden te monitoren. VHL-studenten hebben in het kader van dit project gewerkt aan de realisatie van de Leeuwarder Bijenroute en het monitoren van de bijenbiodiversiteit. Dit wordt de komende jaren voortgezet.

Operatie Steenbreek

Operatie Steenbreek is ook een goed voorbeeld van de succesvolle samenwerking tussen de gemeente Leeuwarden en Hogeschool VHL. Dankzij het KBB is Leeuwarden één van de Icoonsteden in dit landelijke project, gericht op het tegengaan van de verstening van particuliere tuinen.

Meer projecten KBB  

In 2013 heeft het KBB een natuurspeelplaats gerealiseerd in de wijk De Zuidlanden. De bewoners konden middels een participatietraject actief meebeslissen over de inrichting van de Terp van Techum. Ook de herinrichting van de Potmargezone is geïnitieerd door het KBB.

'Groen, Gezond voor Mens en Dier'  

De afgelopen jaren hebben verschillende stagiaires zich ingezet voor het ontwikkelen en implementeren van het huidige groenbeleid 'Groen, Gezond voor Mens en Dier' van de gemeente. Hierbinnen vallen het huidige vogelbeleid, bijenbeleid, en Eetbaar Leeuwarden. Daarnaast hielden zij zich bezig met de organisatie van verschillende conferenties in het kader van 'Leeuwarden doet Groen!' bij Hogeschool VHL.

Ambities voor 2018

De gemeente Leeuwarden streeft er naar om in 2018 de groenste en gezondste stad van Nederland te zijn. In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Hogeschool VHL blijft zich de komende jaren inzetten om de gemeente te ondersteunen dit doel te realiseren!

logo kenniscentrum burgers en biodiversiteit

Bron: www.hogeschoolvhl.nl

Naar boven