Terugdringen van erfelijke problemen bij rashonden

13th februari 2015
 

27a8e6a8-aebf-4025-93b9-675ba96f3671Het lectoraat Welzijn van Dieren van Hogeschool VHL organiseert woensdag 11 maart het Studium Generale 'Fairfok the dog'. Experts brainstormen die middag in Leeuwarden over het terugdringen van erfelijke problemen bij rashonden.

Honden met constante koppijn. Het is één van de gevolgen van het fokken van rashonden met extreme uiterlijke kenmerken. Meer dan 40% van de rashonden heeft last van schadelijke, erfelijke aandoeningen, veroorzaakt door te eenzijdig fokken op uiterlijke kenmerken.

Extreme uiterlijke raskenmerken

Mensen zijn steeds vaker op zoek naar honden met de platste snuit, de meeste rimpels of het kleinste hoofd. Ze zijn populair. Deze extreme uiterlijke raskenmerken hebben echter dramatische gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de dieren.

Verplichte DNA-test

De 'Fairfok'-stamboom moet hier een einde aan maken. Sinds 1 juni 2014 ondergaan pasgeboren puppy's een verplichte DNA-test. Op termijn moeten de resultaten uit die test voorkomen dat er wordt gefokt met honden met grote gezondheids-, gedrags- en welzijnsproblemen. Maar hoe pak je dat aan in de praktijk?

'Fairfok the dog'

Het Studium Generale 'Fairfok the dog' richt zich op de theorie én de uitvoering van de 'Fairfok'-stamboom. Vanuit Wageningen Universiteit is er aandacht voor de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van inteelt en overexpressie van uiterlijke kenmerken.

Visie experts

Sprekers van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied(waarbij bijna alle rasverenigingen zijn aangesloten), de Koninklijke Hondenbescherming en de AVLS(Algemene Vereniging voor Liefhebbers van Saarlooswolfhonden) geven daarbij hun visie op de 'Fairfok'-stamboom.

Onder leiding van dagvoorzitter Hans Hopster (lector Welzijn van Dieren bij Hogeschool VHL) delen de experts kennis en ervaringen met het publiek, waarmee een inzicht wordt gegeven in het vormgeven van het 'Fairfok'-beleid.

Praktische informatie

Het Studium Generale 'Fairfok the dog' vindt woensdag 11 maart vanaf 13:00 uur plaats bij Hogeschool VHL, Agora 1 in Leeuwarden.

Bron: www.hogeschoolvhl.nl

Naar boven