Interview met... Hendrik Veldman

“Onderscheid jezelf en wees geen dertien in een dozijn”

hendrik portret1Hendrik Veldman is melkveehouder in hart en nieren, maar hij wil eerst iets van de wereld zien alvorens hij de overall definitief aantrekt en boer wordt. Na zijn afstuderen op de VHL in Leeuwarden besloot Hendrik daarom naar Wageningen UR te gaan om met meer kennis en een uniek profiel zijn loopbaan te beginnen. Inmiddels werkt hij als Solution Manager Herd Management & Feeding bij Delaval en staat hij in de Wall of Fame van Aristaeus.

“Ik begon in Leeuwarden in de richting van Agribusiness”, vertelt Hendrik Veldman. “Dit was voor mij op dat moment te theoretisch. Ik wilde een meer praktische opleiding en ben toen Dier- en Veehouderij gaan studeren. Ook in de wetenschap dat ik later melkveehouder wilde worden. Ik dacht dat veevoeding mijn ding was, maar eigenlijk wilde ik geen veevoeder-adviseur worden. Na mijn afstuderen in 2006 ben ik daarom naar Wageningen UR gegaan om een master Dierwetenschappen te doen met de specialisaties in Veevoeding en Agrarische Bedrijfseconomie. Als 21-jarige vond ik bovendien dat ik meer kennisbagage moest hebben, zodat je ergens uniek in bent. Als je dertien in een dozijn bent, kom je namelijk nooit boven drijven. Deze opzet is volgens mij goed gelukt. Ik heb nu het praktische van de VHL en het theoretische van de universiteit.” Op de universiteit volgde hij ook een klein afstudeervak bij Bedrijfseconomie.

Hiervoor deed hij een haalbaarheidsonderzoek naar investeringen in duurzame stallen bij het accountant- en adviesbureau AcconAVM. Hendrik ontwikkelde een specifieke kennis over duurzame stallenbouw waar de melkveehouderij in die periode juist behoefte aan had. “Men begon toen met de Maatlat Duurzame Veehouderij en ik kon eigenlijk na mijn studie meteen bij AcconAVM als bedrijfsadviseur aan de slag. Na twee jaar kreeg ik ook de kans om sectorspecialist voor de melkveehouderij te worden. Dat heb ik tot en met 2012 gedaan, totdat ik de kans kreeg om mij bij DeLaval, fabrikant van melkwinningssystemen, als Solution Manager Herd Management & Feeding te gaan werken. Een aanbieding die ik niet kon weigeren. Ik ben in de Benelux verantwoordelijk voor alles wat met voeren en herd management te maken heeft en de schakel tussen deze markt en het hoofdkantoor van DeLaval in Zweden. Ik praat en denk mee over productontwikkeling; mag nieuwe producten introduceren in de markten en draag zorg voor de informatievoorziening van de productenrange naar onze medewerkers, dealers en klanten. Mijn bedrijfseconomische achtergrond kan ik ook hier weer prima toepassen, bijvoorbeeld door rekenmodellen te maken waar de verkoopafdeling in het verkoopproces gebruik van kan maken.”

Hendrik werkt van maandag tot donderdagmiddag voor Delaval, daarna gaat het ‘driedelig pak’ uit en wordt de overall aangetrokken om op het melkveebedrijf te werken. Dat bedrijf heeft hij samen met zijn ouders in vennootschap. Hoezeer hij ook over zijn werk gepassioneerd is; de grootste ambitie is melkveehouder zijn op een dynamisch boerenbedrijf. “Het doel is om over vijf jaar de melkveehouderij over te nemen. Voor mij is het een geweldige uitdaging om dat bedrijf verder te ontwikkelen.” In de afgelopen periode heeft Hendrik meerdere malen als specialist in de media gestaan en schreef columns en artikelen. Zijn vakkennis is groot en de passie voor het werkveld nog groter. Juist hierdoor kon hij grote stappen in zijn loopbaan maken. Voor Aristaeus was dit een belangrijke reden om hem te kiezen voor de Wall of Fame. “Je moet altijd kritisch op jezelf blijven, door blijven ontwikkelen en streven naar betere resultaten.

Als je carrière wilt maken, moet je dus lef hebben en jezelf onderscheiden. En wanneer je de kansen krijgt, wees niet bang om die op te pakken. Je mag fouten maken. Je moet een keer door schade en schande wijs geworden zijn. Einstein zei: ’Insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different result’. Of zoals mijn vertaling: ‘Als je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg.’ Dat is toch wel een beetje mijn motto.”

Naar boven